Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

I miejsce dla Ziemniaków po Cabańsku w Konkursie Małopolski Smak podczas II Małopolskiego Festiwalu Smaku - półfinał oświęcimski

Nasza regionalna potrawa zachwyciła podniebienia Komisji, w której skład wchodzili renomowani kucharze kuchni polskiej i nie tylko ...

I miejsce dla Ziemniaków po Cabańsku w Konkursie Małopolski Smak podczas II Małopolskiego Festiwalu Smaku - półfinał oświęcimski

 

 

W dniu 6 sierpnia 2006 r. przy Oświęcimskim Centrum Kultury odbył się II Małopolski Festiwal Smaku- półfinał oświęcimski. Kiermasz organizowany był w ramach Tygodnia Kultury Beskidzkiej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

 

Impreza zgromadziła w Oświęcimiu liczne grono wystawców. Koordynatorami przedsięwzięcia na szczeblu oświęcimskim były Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Oświęcimiu. Na kiermaszu potraw tradycyjnych i regionalnych prezentowane były produkty w takich kategoriach jak:

  • przetwory owocowe i warzywne,
  • sery i inne przetwory mleczne,
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze,
  • wędliny i przetwory mięsne,
  • gotowe dania i potrawy, 
  • inne produkty.

Przez cały dzień kiermasz odwiedzali liczni goście, którzy degustowali przygotowane przysmaki regionalne. Podczas Festiwalu Smaku zorganizowano konkurs oraz plebiscyt publiczności na najlepszą potrawę w danej kategorii. 
Nie zabrakło również przedstawicieli Powiatu Chrzanowskiego. Restauracje BARTER i STARE MURY  pod nazwą Nieformalnej Grupy Restauratorów Cabańskich wraz z Wydziałem Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Chrzanowie przygotowały Ziemniaki po Cabańsku, które zdobyły I miejsce w Konkursie, w kategorii gotowe danie i potrawa, a restauratorzy otrzymali nagrody rzeczowe, dyplom II Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz zaproszenie na Finał, który to odbędzie się 9 i 10 września 2006 r. w Krakowie na Placu Wolnica. W imprezę zaangażowało się również Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej, którzy przygotowali ziemniaki po cabańsku upieczone w glinianym garnku.  Ziemniaki zostały przygotowane w tradycyjny sposób, podawane były na liściach kapusty z kefirem oraz ogórkiem małosolnym. Zapach unoszący się z garnków przyciągnął do stoiska mnóstwo osób przybyłych na kiermasz, którzy zachwycali się smakiem  naszej regionalnej potrawy.
Komisja Małopolskiego Festiwalu Smaku składająca się z wybitnych kucharzy, którzy to degustowali i oceniali przygotowane przez wystawców potrawy, wyłoniła laureatów konkursu. Przewodniczącym Komisji był Kurt Scheller- szef kuchni hotelu RIALTO w Warszawie, Tomasz Leśniak– szef kuchni hotelu SHERATON w Krakowie, Zbigniew Kurleto – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.
Laureatami konkursu w poszczególnych kategoriach zostali:

  • Wędliny i przetwory mięsne: wędzonka wadowicka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Wadowic
  • Przetwory owocowe i warzywne: buraczki tarte – firma RADIMPEX z Suchej Beskidzkiej
  • Wyroby cukiernicze i piekarnicze: chleb wiejski 3,5 kg – Piekarnia A. Piskorek z Nowej Wsi
  • Inne produkty: miód spadziowy iglasty – Koło Pszczelarzy z Oświęcimia
  • Dania gotowe: Ziemniaki po Cabańsku – Nieformalna Grupa Restauratorów Cabańskich