Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Nasze potrawy najlepsze na III Małopolskim Festiwalu Smaku

Oświęcimski półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku okazał się bardzo udany dla dań, potraw i wyrobów z Powiatu Chrzanowskiego.

Nasze potrawy najlepsze na III Małopolskim Festiwalu Smaku

Podobnie jak w ubiegłym roku nasze specjały zajęły pierwsze miejsca w wybranych kategoriach w Konkursie Małopolski Smak oraz Plebiscycie Publiczności.
W kategorii wędliny oraz przetwory mięsne jury przyznało I miejsce pasztetowi wieprzowemu, pieczonemu z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego M. Kumala, T. Paszcza z Myślachowic. Pierwszą pozycję zajął też w kategorii najatrakcyjniejsze danie restauracyjne płonący zadek wieprzowy oryginalnie nazwany i przygotowany przez chrzanowską restaurację Stare Mury.
Takie były werdykty jury natomiast publiczność licznie zgromadzona na placu przy Oświęcimskim Centrum Kultury doceniła dwa produkty z Powiatu Chrzanowskiego:, pierogi z firmy Smakosz z Chrzanowa oraz miód lipowy Pasieki Malwa z Grojca.
Laureaci będą walczyć w Finale na Placu Wolnica, w Krakowie w dniach 15 -16 września 2007.

 


Podsumowując festiwal zgromadził 22 wystawców z powiatów: chrzanowskiego, oświęcimskiego, olkuskiego, wadowickiego i sukiego. Oddano ponad 3000 głosów na różne dania i produkty. Organizatorzy konkursu byli pozytywnie zaskoczeni ilością osób, które odwiedziły stoiska targowe. Przybyły na festiwal Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Marek Sowa nazwał Małopolski Smak największą tego typu imprezą stąd obecność najlepszego i międzynarodowego jury.

 

  


Wyniki Komisji konkursowej:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
pasztet wieprzowy pieczony z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic
- gotowe dania i potrawy
mięso pod pierzynką z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca
- inne produkty
miód spadziowy z Pasieki Ambrozja z Suchej Beskidzkiej
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
płonący zadek wieprzowy z Restauracji Stare Mury z Chrzanowa


Wyniki Plebiscytu publiczności:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Firmy Rzeźniczo Wędliniarskiej z Babic
- gotowe dania i potrawy
pierogi z Firmy Smakosz z Chrzanowa
- inne produkty
miód lipowy z Pasieki Malwa z Grojca
- przetwory owocowe i warzywne
fasola czerwona z Firmy Rajdimpex z Suchej Beskidzkiej

 

Galeria zdjęć