Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Ziemniaki po cabańsku produktem tradycyjnym

17 stycznia 2011r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nasz lokalny przysmak został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Tym samym dołączył on do zacnego grona, w którym znajdują się znane w całej Polsce produkty  takie jak: oscypek, karp zatorski, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, czy obwarzanki krakowskie.

Ziemniaki po cabańsku produktem tradycyjnym

Fakt ten wieńczy lata pracy, promocji i gromadzenia dokumentacji potrzebnej do zakwalifikowania danej potrawy na listę.

 

Przypominamy, że swoją drogę na listę „ziemniaki" rozpoczęły 19 listopada 2010r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, gdzie Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem Wojciecha Kozaka Członka Zarządu Województwa Małopolskiego zapoznała się z naszym lokalnym przysmakiem oraz wnioskiem dokumentującym historię oraz znaczenie potrawy.


Następnie Marszałek Województwa Małopolskiego przekazał wniosek Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi do ostatecznej akceptacji, który dokonał wpisu.