Współorganizatorami imprezy były Starostwa Powiatowe z Olkusza oraz Oświęcimia, Agencja Rozwoju Małopolski Zachodniej S.A. w Chrzanowie, Zrzeszenie Przedsiębiorców Ziemi Chrzanowskiej, natomiast patronat medialny objął Przełom – Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej.
Impreza miała na celu integrację trzech powiatów chrzanowskiego, olkuskiego i oświęcimskiego w zakresie promocji przedsiębiorców Małopolski Zachodniej, produktów przemysłowych, rękodzielniczych oraz potraw regionalnych, jak również przedstawienia ofert dla osób poszukujących pracy. W ramach Targów został ogłoszony konkurs na Produkt Lokalny. Specjalnie powołana Kapituła oceniła zgłoszone produkty w dwóch kategoriach: produkt przemysłowy i rękodzielniczy, hodowla oraz lokalny przysmak.
Targi cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców naszego powiatu, którzy mimo niesprzyjającej pogody licznie przybyli na Plac Tysiąclecia.
Gośćmi honorowym byli Janusz Sepioł - Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Andrzej Sasuła - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, którzy wraz z Kazimierzem Boroniem – Starostą Chrzanowskim dokonali uroczystego otwarcia pierwszych Targów Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej. Po części oficjalnej Starosta Chrzanowski wraz z Marszałkiem Województwa Małopolskiego oraz zaproszonymi gośćmi zwiedzał stoiska przedsiębiorców i wystawców.
Plac Tysiąclecia został podzielony na kilka sektorów, w jednej części prezentowali się przedsiębiorcy, następnie urzędy pracy z trzech powiatów, instytucje okołobiznesowe, wydziały promocji gmin i powiatów, a w ostatnim sektorze swój namiot mieli przedsiębiorcy biorący udział w konkursie na Produkt Lokalny.
Stoisko z produktami lokalnymi cieszyło się największym zainteresowaniem uczestników imprezy. Można było obejrzeć wyroby wiklinowe, odzieżowe, drewniane, jak również spróbować potraw konkursowych, takich jak paluszki osieckie, wyroby wędliniarskie, pieczywo, ciasta, smalec, ogórki kiszone, żurek czy ziemniaki po cabańsku.
Dla najmłodszych uczestników targów największą atrakcją były malutkie owieczki, które przybyły do nas z Olkusza.
Po obejrzeniu produktów konkursowych oraz degustacji licznych potraw, goście targów mogli zagłosować na wybrany przez nich produkt. W godzinach popołudniowych Kapituła wybrała najbardziej atrakcyjne produkty lokalne. Wyróżnione zostały karp zatorski, ziemniaki po cabańsku oraz owca olkuska.
Przez cały dzień rozbrzmiewała muzyka zespołów folklorystycznych, młodzieżowych oraz chórów zaproszonych przez organizatorów, uwagę przyciągnął pokaz mody odzieży skórzanej i motocyklowej.
Impreza trwała do późnych godzin wieczornych, zakończona została występem zespołu Lauder, który mimo deszczu zachęcił do zabawy obecnych na Placu Tysiąclecia.
Planowane jest, aby przedsięwzięcie to stało się imprezą cykliczną i każdego roku było organizowane w innym powiecie.