W dniu 6 sierpnia 2006 r. przy Oświęcimskim Centrum Kultury odbył się II Małopolski Festiwal Smaku- półfinał oświęcimski. Kiermasz organizowany był w ramach Tygodnia Kultury Beskidzkiej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Impreza zgromadziła w Oświęcimiu liczne grono wystawców. Koordynatorami przedsięwzięcia na szczeblu oświęcimskim były Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Oświęcimiu. Na kiermaszu potraw tradycyjnych i regionalnych prezentowane były produkty w takich kategoriach jak:
-
przetwory owocowe i warzywne,
-
sery i inne przetwory mleczne,
-
wyroby piekarnicze i cukiernicze,
-
wędliny i przetwory mięsne,
-
gotowe dania i potrawy,
-
inne produkty.
Przez cały dzień kiermasz odwiedzali liczni goście, którzy degustowali przygotowane przysmaki regionalne. Podczas Festiwalu Smaku zorganizowano konkurs oraz plebiscyt publiczności na najlepszą potrawę w danej kategorii.
Nie zabrakło również przedstawicieli Powiatu Chrzanowskiego. Restauracje BARTER i STARE MURY pod nazwą Nieformalnej Grupy Restauratorów Cabańskich wraz z Wydziałem Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Chrzanowie przygotowały Ziemniaki po Cabańsku, które zdobyły I miejsce w Konkursie, w kategorii gotowe danie i potrawa, a restauratorzy otrzymali nagrody rzeczowe, dyplom II Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz zaproszenie na Finał, który to odbędzie się 9 i 10 września 2006 r. w Krakowie na Placu Wolnica. W imprezę zaangażowało się również Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej, którzy przygotowali ziemniaki po cabańsku upieczone w glinianym garnku. Ziemniaki zostały przygotowane w tradycyjny sposób, podawane były na liściach kapusty z kefirem oraz ogórkiem małosolnym. Zapach unoszący się z garnków przyciągnął do stoiska mnóstwo osób przybyłych na kiermasz, którzy zachwycali się smakiem naszej regionalnej potrawy.
Komisja Małopolskiego Festiwalu Smaku składająca się z wybitnych kucharzy, którzy to degustowali i oceniali przygotowane przez wystawców potrawy, wyłoniła laureatów konkursu. Przewodniczącym Komisji był Kurt Scheller- szef kuchni hotelu RIALTO w Warszawie, Tomasz Leśniak– szef kuchni hotelu SHERATON w Krakowie, Zbigniew Kurleto – Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.
Laureatami konkursu w poszczególnych kategoriach zostali:
-
Wędliny i przetwory mięsne: wędzonka wadowicka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Wadowic
-
Przetwory owocowe i warzywne: buraczki tarte – firma RADIMPEX z Suchej Beskidzkiej
-
Wyroby cukiernicze i piekarnicze: chleb wiejski 3,5 kg – Piekarnia A. Piskorek z Nowej Wsi
-
Inne produkty: miód spadziowy iglasty – Koło Pszczelarzy z Oświęcimia
-
Dania gotowe: Ziemniaki po Cabańsku – Nieformalna Grupa Restauratorów Cabańskich