Producenci wyrobów spożywczych, restauracje, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje oraz osoby fizyczne z powiatu chrzanowskiego mają niepowtarzalną szansę na promocję produktów lokalnych i tradycyjnych oraz potraw regionalnych.
Bezpłatny udział jak i bezpłatne stoisko wraz z możliwością sprzedaży prezentowanych produktów jest dodatkową zachętą przygotowaną dla wystawców przez Samorząd Województwa Małopolskiego i Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Oświęcimiu organizatorów festiwalu.
Festiwal nawiązując do staropolskiej tradycji ma formę kiermaszy odbywających się w wybranych miastach naszego województwa. Kto zaprezentuje się wystarczająco dobrze w półfinałowych zmaganiach dostanie szansę na udział w Finale na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15 -16 września 2007 r.
Zainteresowanych wystawców z powiatu chrzanowskiego informujemy, że półfinał oświęcimski - odbędzie się w 5 sierpnia 2007r. (niedziela) na Placu przy Oświęcimskim Centrum Kultury w Oświęcimiu (dla wystawców z Oświęcimia i powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego, olkuskiego, wadowickiego, suskiego),
W ramach Festiwalu organizowany jest Konkurs Małopolski Smak oraz Plebiscyt Publiczności.
W Konkursie znani eksperci kulinarni, renomowani kucharze kuchni polskiej oraz międzynarodowej oceniać będą potrawy nominowane do Konkursu.
To wspaniała okazja, aby Państwa potraw zasmakował Karol Okrasa znany z programu „ Kuchnia z Okrasą”, Robert Sowa – szef kuchni Hotelu Jan III Sobieski, były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej oraz Kurt Scheller – Były szef kuchni hoteli Bristol i Sheraton, szef kuchni restauracji w Hotelu Rialto.
W Plebiscycie z kolei udział będzie brać publiczność zgromadzona na półfinałowych kiermaszach oraz Finale na Placu Wolnica w Krakowie, która wybierze najsmaczniejsze produkty spośród wymienionych kategorii.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału ponieważ przewidziano atrakcyjne nagrody dla publiczności.
Wystawcy staną w szranki w 7 kategoriach:
- przetwory owocowe i warzywne
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- sery i inne przetwory mleczne
- wędliny oraz przetwory mięsne
- inne produkty
- gotowe dania i potrawy
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
Nadmieniamy, że w poprzednim roku laureatem konkursu w kategorii „Gotowe dania i potrawy” zostało Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z restauracjami „Stare Mury” i „Barter” za Ziemniaki po Cabańsku.
Wystawcy, którzy wygrają w tym roku będą mieli okazję znaleźć się w materiałach promocyjnych, które zostaną wydane po Festiwalu.
Impreza ma duże wsparcia medialne, informacje o niej zamieszczą prasa, radio i telewizja.
Zgłoszenia do półfinału oświęcimskiego należy nadsyłać do dnia 27 lipca 2007r.
na adres:
Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Oświęcimiu
Ul. Wyspiańskiego 10
32- 600 Oświęcim
Tel./fax (033) 842 41 73
e-mail: oswiecim@modr.pl
Regulamin wraz z Formularzem zgłoszeniowym
Dodatkowe informacje:
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
ul. Racławicka 56, tel. (12) 63 03 437,
e-mail: mgdo@malopolska.mw.gov.pl
Z ramienia Starostwa Powiatowego w Chrzanowie dodatkowych informacji udziela - Wydział Promocji i Funduszy Pozabudżetowych: Joanna Wątroba, Przemysław Jaśko.
tel. (032) 625 79 37, e-mail: pfp@powiat-chrzanowski.pl