Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

10 sierpnia trzymajmy kciuki za naszych

W oświęcimskim półfinale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku trzy firmy z Powiatu Chrzanowskiego będą walczyć o wejście do wielkiego finału.

10 sierpnia trzymajmy kciuki za naszych

O godzinie 10 przy Oświęcimskim Centrum Kultury zaprezentują się: Chrzanowska firma cateringowa "Smakosz" z wojskową grochówką, restauracja Stare Mury, tym razem z udźcem sarnim w suszonych owocach oraz firma Pasieka z Płazy z miodem wielokwiatowym.

Festiwal trwa od 7 czerwca do 21 września. Zaplanowano cztery półfinały: w Oświęcimiu (10 sierpnia), Nowym Sączu (17 sierpnia), Nowym Targu (24 sierpnia) i Tarnowie (7 września), podczas których zostaną wyłonione zwycięskie potrawy w kilku kategoriach. Finał odbędzie się w Krakowie. Przy okazji powstanie książka kucharska „Kuchnia Małopolska”.

 

Serdecznie wszystkich zapraszamy 

 


Program Oświęcim

 

10.00 - otwarcie kiermaszu produktów tradycyjnych i potraw regionalnych, oficjalne powitanie wystawców przez Pana Marka Sowę, Członka Zarządu Województwa Małopolskiego.

10.15 - prezentacja wystawców oraz przedstawienie zasad konkursu

10.30

● osobiste przywitanie wystawców przez Pana Marka Sowę oraz wręczenie dyplomów – podziękowań za udział w Małopolskim Festiwalu Smaku

● rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak” dla publiczności - zasady plebiscytu

12.00 - „Małopolska Szkoła Smaku”, akcja „Zostań szefem szefa kuchni” - wspólne gotowanie laureata konkursu na najlepszy przepis z mistrzem kuchni Tomaszem Leśniakiem – kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej

13.00 - rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak” – posiedzenie jury konkursowego oceniającego produkty zgłoszone do konkursu (w komisji m.in. Zbigniew Kurleto – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić”, bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą)

15.00

● zakończenie plebiscytu dla publiczności

● „Małopolska Szkoła Smaku” - „Szkoła mistrzów”  - spotkanie z  Tomaszem Leśniakiem - kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej, sala w Oświęcimskim Centrum Kultury (około 45 min)

17.00 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”

- wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom

- losowanie nagrody dla publiczności.