Uczennica ZSTU w Trzebini przygotowuje ciastka na galę otwarcia pracowni gastronomicznej
Uroczyste wtorkowe otwarcie poprzedziły gorączkowe przygotowania. W poniedziałek 23 marca w nowej kuchni krzątali się uczniowie i nauczyciele.
- Przygotowujemy przyjęcie dla dwudziestu osób. Podamy galaretki drobiowe, małe kanapki, sałatkę jarzynową w muszlach, drobne ciasteczka, boczek rolowany z warzywami, schab pieczony, jaja faszerowane i koreczki - wyliczała Iwona Kawala - Zwolińska, nauczyciel technologii gastronomii.
Wymyślne potrawy młodzież przyrządzała przy użyciu profesjonalnego sprzętu zgromadzonego w pracowni.
- To kuchnia z prawdziwego zdarzenia. Są tu meble ze stali nierdzewnej, piec elektryczny, lodówka, zmywarka z funkcją wyparzania, naświetlacz do jaj, blender, mikrofalówka, miksery, frytkownica gastronomiczna, deski do krojenia HACCP. Słowem, wszystko, co potrzebne uczniom do nauki zawodu - dodaje nauczyciel technologii gastronomicznej Iwona Kawala - Zwolińska.
To druga pracownia gastronomiczna w powiecie chrzanowskim. Pierwsza, ale dużo starsza, znajduje się w trzebińskim Ochotniczym Hufcu Pracy. Z jego bazy korzystał dotąd ZSTU.
- Pracownia w naszej szkole była jednak niezbędna choćby ze względu na dużą liczbę uczniów kształcących się w zawodach technika usług gastronomicznych, technika żywienia gospodarstwa domowego i kucharza małej gastronomii - podkreśla Marek Łazicki, dyrektor Zespołu Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini.
(KR)