Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Kuchnia z prawdziwego zdarzenia

Najnowocześniejsza pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół Techniczno - Usługowych w Trzebini otwarta.

Kuchnia z prawdziwego zdarzenia

 Uczennica ZSTU w Trzebini przygotowuje ciastka na galę otwarcia pracowni gastronomicznej

 

Uroczyste wtorkowe otwarcie poprzedziły gorączkowe przygotowania. W poniedziałek 23 marca w nowej kuchni krzątali się uczniowie i nauczyciele.
- Przygotowujemy przyjęcie dla dwudziestu osób. Podamy galaretki drobiowe, małe kanapki, sałatkę jarzynową w muszlach, drobne ciasteczka, boczek rolowany z warzywami, schab pieczony, jaja faszerowane i koreczki - wyliczała Iwona Kawala - Zwolińska, nauczyciel technologii gastronomii.
Wymyślne potrawy młodzież przyrządzała przy użyciu profesjonalnego sprzętu zgromadzonego w pracowni.
- To kuchnia z prawdziwego zdarzenia. Są tu meble ze stali nierdzewnej, piec elektryczny, lodówka, zmywarka z funkcją wyparzania, naświetlacz do jaj, blender, mikrofalówka, miksery, frytkownica gastronomiczna, deski do krojenia HACCP. Słowem, wszystko, co potrzebne uczniom do nauki zawodu - dodaje nauczyciel technologii gastronomicznej  Iwona Kawala - Zwolińska.
To druga pracownia gastronomiczna w powiecie chrzanowskim. Pierwsza, ale dużo starsza, znajduje się w trzebińskim Ochotniczym Hufcu Pracy. Z jego bazy korzystał dotąd ZSTU.
- Pracownia w naszej szkole była jednak niezbędna choćby ze względu na dużą liczbę uczniów kształcących się w zawodach technika usług gastronomicznych, technika żywienia gospodarstwa domowego i kucharza małej gastronomii - podkreśla Marek Łazicki, dyrektor Zespołu Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini.
(KR)

 

 

GALERIA ZDJĘĆ