Popularne prażone triumfowały podwójnie w konkursie „Małopolski Produkt Turystyczny" zajmując II miejsce w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego oraz IV miejsce w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność.
Uroczystego wręczenia nagród dokonał Pan Wojciech Kozak Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.
Nadmieniamy, że potrawę wystawił Powiat Chrzanowski wraz z Restauracją Stare Mury z Chrzanowa.
„Redyk na Bielanach" to pierwsza wystawa dorobku kultury pasterskiej, którą zorganizowali: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Fundacja Rozwoju Regionu Rabka oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Oprócz rozstrzygnięcia konkursu przybyli goście mogli uczestniczyć w: kiermaszu wyrobów regionalnych, degustacji tradycyjnych potraw, pokazie zaganiania owiec, pokazie GOPR oraz pokazie pucenia oscypka.
Wyniki konkursu:
Zwycięzcy w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego:
1. „Makaron Domowy Wiśnicki"
2. „Ziemniaki po Cabańsku"
3. „Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
4. „Jabłka z Leszczyny"
5. „Susorki z Lipnicy Górnej"
Zwycięzcy w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność:
1. „Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
2. „Makaron Domowy Wiśnicki"
3. „Jabłka z Leszczyny"
4. „Ziemniaki po Cabańsku"
5. „Susorki z Lipnicy Górnej"