Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Jak uniknąć pożaru

W 2010 roku w powiecie chrzanowskim wybuchło 600 pożarów. Przyczyną tych zdarzeń były wadliwe urządzenia grzewcze, podpalenia oraz nieostrożne obchodzenie się z papierosami, piecami i kuchenkami.

Jak uniknąć pożaru

Jednostka Ratowniczo-Gaśnicza KP PSP w Chrzanowie

 

- Szczególnie niebezpieczne są pożary nocne. Późno się je zauważa i późno powiadamia jednostki ratownicze straży pożarnych - mówi st. kpt. Wojciech Rapka z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Chrzanowie.


Przestrzegaj kilku zasad, a unikniesz pożaru:
- stosuj w budynku sprawdzone, dopuszczone do użytku na naszym rynku urządzenia
i systemy grzewcze
- nie składuj materiałów palnych (opału, makulatury, palnych śmieci, szmat) obok pieca
i innych urządzeń grzewczych
- nie przechowuj materiałów palnych oraz nie stosuj wykonanych z materiałów palnych
elementów wystroju i wyposażenia wnętrz w odległości mniejszej niż 0,5m od urządzeń
i instalacji, których powierzchnie mogą nagrzewać się do temperatury przekraczającej
100°C
- nie użytkuj elektrycznych urządzeń grzewczych i gazowych ustawionych bezpośrednio
na podłożu palnym
- przed użyciem nowego urządzenia zapoznaj się z jego instrukcją obsługi i stosuj się do
ujętych w niej zaleceń prawidłowej eksploatacji
- nie używaj uszkodzonych urządzeń grzewczych oraz w sposób niezgodny z instrukcją
obsługi.
- naprawę urządzeń grzewczych powierz wykwalifikowanemu serwisowi
- nie pozostawiaj urządzeń grzewczych bez nadzoru osoby dorosłej, jeżeli urządzenie nie jest
przewidziane do samodzielnej pracy
- nie rozpalaj piecyków, kominków z zastosowaniem materiałów niebezpiecznych pożarowo,
cieczy łatwopalnych
- stosuj do urządzenia grzewczego paliwo przewidziane dla niego w instrukcji, posiadające
odpowiednią wartość opałową i konsystencję (stosowanie niewłaściwego paliwa może
uszkodzić piec, doprowadzić do rozszczelnienia przewodów spalinowych, może je zatkać,
a w konsekwencji doprowadzić nawet do pożaru, wybuchu czy zaczadzenia)
- przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne poddawaj systematycznej kontroli, co
najmniej raz w roku (kontrole powinien przeprowadzać kominiarz posiadający stosowne
kwalifikacje i uprawnienia do tego typu prac)

 

Uwaga!
Właściciel, zarządca lub użytkownik obiektów ogrzewanych paliwem stałym, ciekłym lub
gazowym jest obowiązany do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych,
spalinowych, co najmniej:
1. Zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk opalanych paliwem
stałym, co najmniej raz na 3 miesiące.
2. Zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk opalanych paliwem
ciekłym i gazowym, co najmniej raz na 6 miesięcy.
3. Zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk zakładów
zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych, co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy
miejscowe nie stanowią inaczej.
W wymienionych obiektach usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych
co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
(Rozporządzenie MSWiA z 7czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. Nr 109, poz.719).