Przysłowiową „kropkę nad i" postawiono 19 listopada w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, gdzie rada pod przewodnictwem Wojciecha Kozaka Członka Zarządu Województwa Małopolskiego zapoznała się z naszym lokalnym przysmakiem oraz zgromadzoną dokumentacją.
Komisja degustowała ziemniaki po cabańsku przygotowane przez restaurację Stare Mury z Chrzanowa. Potrawę podano w sposób tradycyjny na liściu kapusty i konsumowano za pomocą drewnianych dzidek z ogórkiem kiszonym i kefirem.
O tradycji pieczenia ziemniaków na ziemi chrzanowskiej opowiedziała Małgorzata Wojar z Wydziału Promocji i Funduszy Pozabudżetowych, który przygotował wniosek o wpis na listę produktów tradycyjnych. W posiedzeniu uczestniczyli również m.in. sekretarz powiatu Janusz Kawala oraz Agnieszka Oczkowska-etnolog z Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie.
Dokument zawiera szczegółowy opis potrawy, sposób jej przygotowania, pieczenia i podania oraz informacje na temat pochodzenia i historii tego dania. Do wniosku dołączono m.in. ankiety przeprowadzone wśród mieszkańców powiatu chrzanowskiego, potwierdzające wieloletnią tradycję potrawy, zdjęcia obrazujące pieczenie ziemniaków, artykuły prasowe oraz publikacje książkowe dokumentujące istnienie od co najmniej 25 lat.
Kolejnym krokiem jest zatwierdzenie naszego lokalnego przysmaku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Powiat Chrzanowski we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej oraz lokalnymi restauracjami Stare Mury i Barter uczestniczył w imprezach promujących potrawy tradycyjne i regionalne. Mowa o Targach Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej (II miejsce w konkursie i plebiscycie Produkt Lokalny w 2006 roku, wyróżnienie w 2007 roku), II Małopolskim Festiwalu Smaku (I miejsce w kategorii: gotowe dania i potrawy w oświęcimskim półfinale oraz Krakowskim finale na Placu Wolnica w 2006 roku), od 2006 roku Powiat Chrzanowski organizuje Festiwal Ziemniaków po Cabańsku.
W 2010 roku na listę produktów tradycyjnych Małopolski trafiło 11 nowych produktów. Pięć kolejnych wniosków czeka na wpis. Są wśród nich m.in. sernik jurajski i karp zatorski wędzony.
Czy wiesz, skąd się wzięła nazwa: ziemniaki po cabańsku?
W 2005 roku Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej „Przełom" we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Chrzanowie ogłosił plebiscyt, w którym mieszkańcy wybrali nazwę dla tej potrawy.