Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Oświęcimski półfinał VII edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku

Tegoroczny półfinał VII Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu, który odbył się 5 czerwca na oświęcimskim rynku zakończył się sukcesem kolejnego wystawcy z powiatu chrzanowskiego biorącego udział w imprezie.

Oświęcimski półfinał VII edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku

Powiat chrzanowski reprezentowało czterech wystawców z następującymi potrawami: Restauracja „Stare Mury” z Chrzanowa serwująca naleśniki z serem gruyer, Stowarzyszenie Nasze Psary- psarską kapustę z grochem, Pasieka Kamionka z Płazy- miody naturalne oraz Zakład Produkcyjno-Handlowo-Usługowy „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej – wyroby wędliniarskie.

Rywalizacja odbywała się w 4 kategoriach: „ekologiczne przysmaki”, „tradycyjne specjały”, „smakołyki z legendą” oraz „jak u mamy” wśród 20 wystawców reprezentujących powiat chrzanowski, olkuski oraz oświęcimski.

Jury w składzie: Zbigniew Kurleto – przewodniczący, Grzegorz Komendarek oraz Dariusz Gnatowski wyłoniło zwycięzców w poszczególnych kategoriach:

 

Grand Prix - salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej

 

II miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora

 

III miejsce – powidła ze śliwek z sadu ekologicznego, Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz z Osieka

 

Pokaz gotowania na żywo przygotowała Restauracja „Red House” z Oświęcimia serwując polędwiczki faszerowane sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera otulonych bakłażanem, podawana na sosie z kurek.

 

Wyniki półfinału VII Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu:

Plebiscyt „Małopolski Smak”

 

Ekologiczne przysmaki

I miejsce – kabanos z perliczki, Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic

 

Tradycyjne specjały

I miejsce – karp zatorski w zalewie octowej, Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora

 

Smakołyki z Legendą

I miejsce – salceson wiejski, „ELIMEX” Jacek Pabis z Młoszowej

 

Jak u mamy

I miejsce – polewka, Koło Gospodyń Wiejskich Malec z Podlasu

 

Laureaci festiwalu otrzymują prawo posługiwania się znakiem „Małopolski Smak” oraz gwarantowany udział w finale na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 27-28.08.2011 r.