Projekt realizowany jest wspólnie z Ministerstwem Sportu i Turystyki, Województwem Małopolskim i Polską Organizacją Turystyczną. Zakłada opracowanie i wdrożenie systemu certyfikacji gastronomii regionalnej Małopolski, wyłonienie i identyfikację lokali gastronomicznych o najwyższych standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnienie promocji małopolskiego produktu regionalnego.
Małopolska Organizacja Turystyczna zaprasza lokale gastronomiczne z całego województwa pretendujące do miana „Regionalnej Karczmy Małopolski” do nadsyłania zgłoszeń. Udział w certyfikacji jest dobrowolny i bezpłatny. Karczmy dokonują zgłoszenia w MOT i deklarują wystawienie bonu konsumpcyjnego opiewającego na posiłek dla 2,3 – osobowego zespołu oceniającego (wybór dań bez alkoholu). Zespoły będą wizytować karczmy anonimowo od sierpnia do września, wypełniając opracowane przez ekspertów ankiety zawierające zestaw pytań dotyczących jakości usług gastronomicznych i ich zgodności z tradycją regionalną.
Obiekty z certyfikatem umieszczone na „Małopolskiej Trasie Smakoszy” będą uwzględniane w działaniach promujących region. Certyfikaty zostaną wręczone podczas uroczystej gali, którą zaplanowano na październik.
Projekt koordynuje Elżbieta Tomczyk-Miczka, tel. 501 411 416, mail: ezbietam@mot.krakow.pl.
Karta zgłoszenia do pobrania na stronie www.mot.krakow.pl