W Małopolskim Festiwalu Smaku uczestniczą: producenci wyrobów spożywczych prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje oraz osoby fizyczne. Festiwal realizowany będzie poprzez organizację kiermaszów półfinałowych, które jak co roku odbywać się będą w największych miastach regionu: w Oświęcimiu - 3 czerwca, w Wadowicach - 24 czerwca. Kiermasz finałowy zaplanowano w Krakowie na 25 i 26 sierpnia.
Podczas festiwalu będzie można zobaczyć tradycyjne produkty z regionu Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować ich smaku, kupić, zagłosować na te najlepsze i wygrać nagrody. W ramach konkursu i plebiscytu Małopolski Smak uznani eksperci kulinarni ocenią produkty zgłoszone do konkursu w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne Specjały”, „Smakołyki z legendą oraz „Jak u mamy”. Publiczność poprzez głosowanie wskazuje jej zdaniem najsmaczniejsze przysmaki. Laureaci konkursu i plebiscytu wyłonieni podczas kiermaszów półfinałowych zmierzą się podczas wielkiego finału 25-26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Wystawców zainteresowanych udziałem w poszczególnych półfinałach zapraszamy do zapoznania się z warunkami udziału zawartymi w Regulaminie VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zgłoszenia na oświęcimski półfinał są przyjmowane tylko do 21 maja.