Uczniowie podczas takich zajęć mogą pokazać nabyte już umiejętności, a przy okazji poznać nowe techniki i sposoby pracy mistrzów w kuchni.
Tematem przewodnim I edycji była cebula.
13.X.2014 r. Dariusz Barański (szef kuchni Hotel & Restauracja PLATAN ), a także absolwent ZSTU Dawid Jasica sporządzili z młodzieżą autorskie menu pt.„ CEBULA –WIELE ODSŁON JESIENI „
1. ZAKĄSKA
WĄTRÓBKA DROBIOWA PODAWANA NA CEBULOWYM PUREE
2. ZUPA
CEBULOWA Z POMIDOREM ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
3. DANIE GŁÓWNE
CEBULA FASZEROWANA NA JESIENNYM SOSIE GRZYBOWYM
4. DESER
TARTA CEBULOWA ZE ŚLIWKĄ WĘGIERKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Szkoła dziękuje Danucie Kapci, właścicielce Hotel & Restauracja PLATAN ,Dariuszowi Barańskiemu i Dawidowi Jasicy za współpracę.