Lokalny przysmak po raz pierwszy zdobył podniebienia znanych kucharzy oraz zwiedzających i uczestników II półfinału Małopolskiego Smaku w Oświęcimiu w 2006 roku zajmując I miejsce w kategorii gotowe danie i potrawa a następnie wygrywając finał na krakowskim Placu Wolnica.
Podczas tegorocznego Oświęcimskiego półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku zwycięzcami plebiscytu w poszczególnych kategoriach zostali: w kategorii "Ekologiczne przysmaki" Jurajska orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko), w kategorii "Jak u mamy" żurek z ziemniakami okraszony pypkami (KGW w Mirowie).
Za najlepszy "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja. i Paweł, Kwaśniów Górny), a najciekawszym "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa). Z kolei uznanie jurorów uzyskali chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka) - Grand Prix, chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) - II nagroda i chleb pełnoziarnisty (Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) - III nagroda. Uznanie dziennikarzy zdobyła rolada z indyka zaprezentowana przez firmę Stanpol z Młoszowej.