Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Ziemniaki po cabańsku w kuchni festiwalowej oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Smaku

Dawid Sobczak kucharz w Restauracji Stare Mury z Chrzanowa podczas 11 edycji Małopolskiego Smaku półfinału oświęcimskiego zaprezentował na żywo jak przyrządzić Ziemniaki po cabańsku.

Ziemniaki po cabańsku w kuchni festiwalowej oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Smaku

Lokalny przysmak po raz pierwszy zdobył podniebienia znanych kucharzy oraz zwiedzających i uczestników II półfinału Małopolskiego Smaku w Oświęcimiu w 2006 roku zajmując I miejsce w kategorii gotowe danie i potrawa a następnie wygrywając finał na krakowskim Placu Wolnica.

Podczas tegorocznego  Oświęcimskiego półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku zwycięzcami plebiscytu w poszczególnych kategoriach zostali: w kategorii "Ekologiczne przysmaki" Jurajska orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko), w kategorii "Jak u mamy" żurek z ziemniakami okraszony pypkami (KGW w Mirowie).

Za najlepszy  "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja. i Paweł, Kwaśniów Górny), a najciekawszym "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa). Z kolei uznanie jurorów uzyskali chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka) - Grand Prix, chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) - II nagroda i chleb pełnoziarnisty (Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) - III nagroda. Uznanie dziennikarzy zdobyła  rolada z indyka zaprezentowana przez firmę Stanpol z Młoszowej.

 

GALERIA ZDJĘĆ NA FACEBOOKU