Podświetlenie linków Zmień odstęp między akapitami Zmień odstęp między wierszami Zmień odstęp między słowami Zmień odstęp między literami Normalna wielkość czcionki Duża wielkość czcionki Bardzo duża wielkość czcionki Zmień kontrast

Smakowite pieczone w Chrzanowie

Starosta Bartłomiej Gębala objął patronatem wydarzenie "Pieczone na polu 2024".

Garnek żeliwny. Obok miska z pieczonymi ziemniakami

Fot. Facebook Chrzanów dawniej i dziś

 

"Pieczone na polu" nad stawem Towarzystwa Wędkarskiego Kościelec to cykliczne wydarzenie kultywujące lokalne tradycje kulinarne oraz integrujące społeczność lokalną, a dla smakoszy produktu regionalnego jakim są Ziemniaki po cabańsku niezapomniane przeżycie kulinarne. Powiat Chrzanowski przekazał dofinansowanie na zakup nagród dla laureatów konkursu na "Ziemniaki po cabańsku".

-To sama przyjemność wspierać takie imprezy. Cieszę się, że to wydarzenie integruje nie tylko mieszkańców Chrzanowa, ale też całego powiatu. To dlatego je wspieramy. A ziemniaki po cabańsku to jeden z bardzo ważnych elementów naszej kulinarnej tożsamości. Ważne, by pielęgnować tę tradycję i te smaki, by młode pokolenie przenosiło pieczone do swojej kuchni - podkreślił Starosta B. Gębala.

Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Chrzanów-Miasto dla mieszkańców.

Galeria zdjęć - Facebook Chrzanów dawniej i dziś