Dla uczestników zaplanowano liczne atrakcje.
Impreza rozpoczęła się II Powiatowym Konkursem Latawcowym, zorganizowanym przez Powiatowy Młodzieżowy Dom Kultury w Trzebini.
Do konkursu przystąpiło 40 uczestników. Niebo, co chwila przecinały kolorowe latawce, których wykonawcami były dzieci i młodzież. Konkurs został przeprowadzony w trzech kategoriach:
I.grupa – uczniowie klas I – III szkoły podstawowej
II.grupa – uczniowie klas IV-VI szkoły podstawowej
III.grupa – uczniowie klas I – III gimnazjum.
LAUREACI:
I miejsce:
WIKTORIA TATAR
DANIEL NIEDUZIAK
II miejsce:
PATRYK KUĆMIERZ
DOMINIK GÓRECKI
III miejsce:
NATALIA SZYMONIK
Kategoria uczniowie klas IV – VI szkoły podstawowej
I miejsce:
AGNIESZKA BORYCZKO
II miejsce:
JULIA JANOWSKA
III miejsce:
EWELINA POPIOŁEK
Kategoria uczniowie klas I – III gimnazjum
I miejsce:
PAULINA SŁUPIK
II miejsce:
MATEUSZ NIEDUZIAK
III miejsce:
IZABELLA MALCZYK
ANNA FRYC
Po konkursie Pan Krystian Borzęcki – uczestnik pracowni modelarstwa Lotniczego w Powiatowym Młodzieżowym Domu Kultury w Trzebini i Mistrz Europy Modeli Latających na Uwięzi wykonał pokaz modeli latających na uwięzi, który zachwycił przybyłych gości.
Uroczystego wręczenia nagród laureatom dokonał Starosta Chrzanowski – Janusz Szczęśniak.
Nagrody dla uczestników Konkursu ufundowane zostały przez BIURO MAX w Chrzanowie oraz Wydział Promocji i Funduszy Pozabudżetowych Starostwa Powiatowego w Chrzanowie.
Po Konkursie Latawcowym nadszedł czas na najważniejszą część imprezy, czyli wspólne pieczenie ziemniaków.
Gościem honorowym był Pan Andrzej Polan –szef kuchni w czterogwiazdkowym Polonia Palace Hotel w Warszawie, wielokrotnie utytułowany kucharz, członek Klubu Szefów Kuchni, znany z programu Kawa czy Herbata – Pytanie na śniadanie, który doskonale sprawdził się jako konferansjer.
Od południa na Plac zaczęli przybywać zaproszeni goście oraz mieszkańcy. Kiedy ogłoszono rozpoczęcie Konkursu na Najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku i zapłonęły ogniska, a nad placem uniósł się zapach „pieczonych” wszyscy z niecierpliwością czekali na efekty swoich kulinarnych wariacji.
Festiwal Ziemniaków po Cabańsku był wspaniałą okazją dla uhonorowania tych, którzy najbardziej zasłużyli się w promocji naszego lokalnego przysmaku.
Starosta Chrzanowski Janusz Szczęśniak wręczył specjalnie na tę okazję przygotowane statuetki dla Pana Jacka Krężla – właściciela Restauracji „Stare Mury” i Pana Wiesława Bytomskiego - Przewodniczącego Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej. Nagroda przyznana była za współpracę i zaangażowanie w realizacji wydarzeń promujących Powiat Chrzanowski, w szczególności za udział w Targach Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej oraz w Małopolskim Festiwalu Smaku. To niezwykle ważne, aby pokazywać to, co mamy najlepsze. A promocja lokalnej potrawy, jaką są właśnie nasze pieczone sprawia, iż jesteśmy rozpoznawalni. Szczególną rolę w rozpowszechnianiu sztuki kulinarnej powiatu odegrało właśnie Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej i Restauracja „Stare Mury”.
Po wręczeniu statuetek odbyło się posiedzenie Komisji konkursowej, która oceniała przygotowane „prażonki”. Dopuszczono wszelkie wariacje potrawy, jednak najczęściej na stole pojawiały się ziemniaki przygotowane według tradycyjnej receptury. Warto dodać, iż poza konkursem Restauracja „Stare Mury” przygotowała pieczone, które przeznaczyła do poczęstunku dla przybyłych gości. Jak zwykle były one wyśmienite, a ogromny gar szybko został opróżniony przez smakoszy.
W konkursie udział wzięło 8 uczestników:
I.Pan Tadeusz Szybalski
II.KGW Gromcaneczki
III.KGW Karniowice
IV.KGW Okleśna
V.KGW Libiążanki
VI.KGW Czyżówka
VII.Restauracja KAFEJKA
VIII.Restauracja Impuls.
Nagrody przyznano w następujących Kategoriach:
I Garnek Mieszkańca
Laureat Koło Gospodyń Wiejskich KARNIOWICE
II Garnek Samorządowca
Laureat Tadeusz Szybalski – Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Chrzanowskiego
III Garnek Restauratora
Laureat Kawiarnia „IMPULS”
Nadmieniamy, że Pan Tadeusz Szybalski postanowił swoją nagrodę przekazać na rzecz DPS w Płazie.
Po posiedzeniu Jury ogłoszono wyniki, a na scenie nastąpiło wręczenie nagród dla zwycięzców.
Podczas II Festiwalu Ziemniaków po Cabańsku na scenie zaprezentowały się zespoły VERTIGO oraz APETYT ARCHITEKTA, a nad całością oprawy muzycznej czuwał DJ Restauracji „NOWA” – Pan Henryk Czerwonka.
Mamy nadzieję, iż Festiwal Ziemniaków po Cabańsku z roku na rok będzie zdobywał coraz większą popularność i skupiał na wspólnym pieczeniu ziemniaków coraz większe grono zwolenników naszego lokalnego przysmaku.
Podziękowania
Za pomoc we współorganizacji przedsięwzięcia dziękujemy Pani Dyrektor Mirosławie Piotrowskiej oraz pracownikom Powiatowego Młodzieżowego Domu Kultury w Trzebini.
Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim zaangażowanym w realizację przedsięwzięcia.
Szczególne podziękowania kierujemy do Burmistrza Miasta Chrzanowa – Pana Ryszarda Kosowskiego za udostępnienie placu, możliwość wynajęcia sceny oraz za zaszczycenie nas swoją obecnością.
Dziękujemy również Dyrektorowi MOKSIR w Chrzanowie - Panu Janowi Smółce za wypożyczenie sceny oraz pomoc techniczną.
Bardzo dziękujemy Powiatowej Komendzie Państwowej Straży Pożarnej, Komendzie Powiatowej Policji w Chrzanowie, Ochotniczej Straży Pożarnej w Chrzanowie za zabezpieczenie imprezy.
Za pomoc w organizacji imprezy dziękujemy Panu Dyrektorowi Powiatowego Zarządu Dróg w Chrzanowie – Grzegorzowi Żuradzkiemu, Kierownikowi Biura Zarządzania Kryzysowego Panu Andrzejowi Chłopeckiemu, Panu Dyrektorowi Piotrowi Jucha i pracownikom Wydziału Obsługi Starostwa Powiatowego w Chrzanowie oraz Prezesowi Usług Komunalnych Trzebinia – Panu Andrzejowi Smółce.
Za zasponsorowanie nagród do Konkursu Latawcowego dziękujemy firmie BIURO MAX z Chrzanowa.
A przede wszystkim dziękujemy mieszkańcom, Kołom Gospodyń Wiejskich oraz przybyłym gościom.