Fot. Pokaz "Awangarda kulinarna - kuchnia molekularna" w trzebińskim ZSTU
24 maja Łukasz Konik, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni przeprowadził warsztaty dla uczniów ZSTU. Zajęcia miały otworzyć młodych na nowe technologie, trendy i receptury, a także nauczyć nowych technik kulinarnych. Tego samego dnia zorganizowano także pokaz „Awangarda kulinarna - kuchnia molekularna”, podczas którego Łukasz Konik zdradził m.in. tajniki przygotowywania potraw w ciekłym azocie.
(KR)
Czy wiesz, że…
Łukasz Konik to absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie.
Od 2009 roku jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni zrzeszających 26 najlepszych szefów kuchni w kraju. Specjalizuje się w kuchni francuskiej. Od 2010 jest oficjalnym kucharzem ekstraligowego klubu żużlowego Stali Gorzów Wlkp. Jego pasją jest kuchnia molekularna.
(źródło: www.lukaszkonik.pl)